מאחורי הקלעים של המותג "רבי שרגי"
נעים מאד! אני חמי חרך, ממקומי מאחורי הקלעים של המותג ר' שרגי – שהוא בעלי היקר.
בפני הקהל שלו- ילדי ישראל ברחבי הארץ, בעלי אוהב להיות ר' שרגי, ללא שם משפחה, כך אנונימי, ובלי מעריצים שיידפקו לנו על הדלת או יצלצלו בעשות לא שעות (רכשנו לפני מספר שנים קו נוסף לבית עם מספר חסוי כי זה היה בלתי נסבל ובלתי נגמר) . אבל כאן אני מרגישה בנח לתת את כל הפרטים החסויים 😉 אז שמו המלא הוא יואל חרך (שרגא זה שם שני שלו) אנחנו נשואים 20 שנה. 19+ מתוכן עובדים בתחום המופעים … אנחנו גרים בביתר עילית והורים לשבעה ילדים מדהימים בלי עין הרע, הגדולה בת 17 והקטנים תאומים שובבים בני 3.
בעלי מגיע מבית ליטאי, ובבחרותו החל להתקרב לחסידות (קרלין) עד שהפך לחסיד מן המניין. בנוסף, בתוך המשפחות שלנו יש הכל מהכל… כך שהוא מכיר את כל העולמות הפנימיים והקהילות על הניואנסים והדקויות השונות כולל השפה המבטא ואפילו הניגונים…. ויודע להתאים את עצמו לכל קהל יעד. קורה לא פעם כשבסיום מופע אומרים לו :" לא ידעתי שיש בקהילה שלנו שחקן כל כך מוכשר…" והוא נאלץ לאכזב ולומר שהוא לא באמת מהקהילה….
כך הכל התחיל
כשרון הדרמה היה שם מגיל צעיר. במשפחתו של ר' שרגי, כולם מוכשרים מאד ויודעים תמיד להצחיק… אך רק הוא לקח את זה למקום מקצועי, וכנראה זה מגיע באמת מהשמחה הפנימית שטבועה בו. בעלי נולד וגדל בארה"ב שם עולם המשחק החרדי מפותח יותר ונוכח יותר (לפחות בימים ההם) בגיל 9 עלה לארץ (לבני ברק), רכש את העברית במהירות ודי מהר הרגיש בנח לשחק בעברית. כנער תמיד התנדב בימי בין הזמנים בארגונים שונים של עזרה לילד המיוחד (שזה נושא נפרד…על החיבור המיוחד שלו לילדים הללו) וקירוב רחוקים, ובהם גם מצא ביטוי והתפתחות לכשרון הדרמה בהצגות שהעלה לטובת הילדים השונים. בישיבה ובמיוחד בחתונות החברים הם זכו להופעה מיוחדת …
במאמר מוסגר- גם אני, הרחק משם בשכונות צפון בירושלים אהבתי מאד לשחק בהצגות בית הספר מסיבות וערבי הורים… ובהמשך עשיתי גם תפקידי הנחיה, אבל ראיתי זאת כתחביב. לא חשבתי שיום יבא ועיקר עיסוקי יהיה בדרמה ובכלל מכוון אחר, ממש לא על הבמה (הרבה פעמים, מי שמכיר אותי מקרוב, שואלים אותי למה אני לא עולה בעצמי עם מופעים זהים לבנות… והאמת שאין לי הסבר. כנראה שזה מכיוון שאני מרגישה נח במקום שלי ואוהבת מאד את העבודה הניהולית השיווקית והיוצרת. אבל מי יודע.. אולי יום אחד זה עוד יקרה…)
כשנה אחרי נישואנו, החלטתי לעשות משהו עם הכשרון המדהים שלו. כתבנו הצגה ופנינו לעיריית ביתר (עירנו מאז ומתמיד) בעזרת קרוב משפחה שהיה מקושר מאד…. העירייה נעתרה. ההזמנה עלתה ומשם- הכל היסטוריה.
יחד עם ההתפתחות העסקית כמובן שכל הזמן אנחנו שוקדים על התפתחות מקצועית. אם זה שיעורי משחק, פיתוח קול או שאר תחומי ההפקה של התאטרון; מעצבות תלבושות ואביזרים. ציירים לתפאורות רקע , כוריאוגרפים, ואולפנים .
שחקן שהוא גם נהג, מוביל, מפיק ומנהל הצגה: כך זה בחרדית
מה נדרש כדי להיות שחקן ילדים מצליח? הדבר הראשון זה כשרון! בסופו של דבר על הבמה, מה שמדבר לילדים יותר מכל זה המשחק עצמו. וילדים הם קהל עם כושר אבחנה מעולה! אסור בשום אופן להמעיט בערכם .
תכונות נוספות שמשרתות בהחלט את בעלי הן: ראשית, כפי שכבר ציינתי, השמחה, האנרגיה הבלתי נדלית וחוש ההומר. כושר אילתור – הרי גם כשהכל מתוכנן ומוקפד, תמיד יש הפתעות.. וצריך לדעת איך להתמודד איתן כחלק מההופעה (כמו התקף שיעול חריף ובלתי נשלט באמצע ההופעה!! כולם היו בטוחים שזה חלק מהסיפור!) או לפעמים הוא מאלתר סתם, כדי להכניס מסר מסוים או התייחסות מסויימת שקשורה להשתייכות הקהילתית, למבצע בבית הספר… וזה ממש מרגש את הילדים 😊
תכונה כללית שעוזרת בכל מקצוע, אבל בטוחה שזה חלק מהסוד: הוא אדם ששואף תמיד להיות הכי טוב במה שעוסק !! להתפתח עוד , ללמוד, להשתכלל, להתמקצע ולא לנוח על זרי הדפנה כי תמיד אפשר להיות יותר טוב.. ואכן במשך הזמן הוא למד והתפתח בתחומים נוספים שהוא משלב הופעות: פנטומימה, שהיא אומנות בפני עצמה ו'פיתום'- דיבור מהבטן.
מבחינה מקצועית אנחנו שואפים להכרה רחבה יותר .
שחקן בסדר גודל שלו בעולם הכללי, מגיע למופע עם נהג צמוד וצוות שלם של מפיקים מעצבים …והוא נדרש רק להכנס ולתת את האומנות שלו. והתגמול – עם כל הפינוקים האלו- הוא פי כמה וכמה ממה שמקובל במגזר שלנו.
לצערנו לא פעם חשבנו לוותר על המשך עבודה בתחום, למרות ההצלחה והפופולריות הרבה. רק כי העבודה הקשה (ממש פיזית) לא מתגמלת מספיק.
המחירים המתחשבים גורמים לכך שאין לנו תקציב לנהג, (תדמיינו נסיעה ארוכה לצפון עם פקקים.. וממנה ישר למאמץ הפיזי של הופעה.. ואז נסיעה למרכז למופע נוסף. ויום למחרת לדרום ) לצוות אחראי הובלה פירוק והרכבה (כמובן שיש לנו עוזרים שמגיעים להופעות, בעיקר בתקופות העומס, אך האחריות ולפעמים ממש הפיזית של סחיבה תיאום וכו' היא עליו) וכו'….
ובייחוד שהוא מגיע יותר מדי הרבה פעמים למקומות שלא מאורגנים ולפעמים ממש לא ראויים לשימוש שכזה. הילדים דחוסים ולחוצים (אני מדברת כמובן על לפני עידן הקורונה) בלי מיזוג אוויר.. כניסות מאולתרות / המון מדרגות, לכלוך והזנחה. כמובן לא בכל מקום זה כך. אך אומן שמקבל את הכבוד הראוי לו ולמופע שלו, זה מתורגם מיידית בהצגה לעוד יותר מה150% שכבר נתן. יש היכלי תרבות מרווחים בהם הקהל יושב בנח בכסאות אישיים מרופדים, מבלי אף אחד שמזיז את כסא הכתר ומסתיר או עורם ערמת כסאות… והבמה מרווחת ומוארת. האקוסטיקה מושלמת…. זאת חוויה של הופעה!
עבודה בזוג.. זה עובד?!
זאת שאלת השאלות!! כל הזמן אני נתקלת בשאלה : איך אתם מסתדרים? איך אפשר לעבוד יחד? אז אם השאלה היא איך מתחזקים מערכת זוגית ככה? אולי אנחנו כל כך עסוקים בעבודה שאין זמן לריב….
ובפן המקצועי- ברוך ה' אנחנו משלימים אחד את השני. הוא אומן עם נפש של אומן ורעיונות שלא נגמרים (לפעמים ממש מטורפים) ואני יותר עם רגליים על הקרקע . מנסה לתפוס את הרעיונות שנזרקים לאוויר ולהעביר אותם למציאות.
מאד נח שאני עוסקת בכל מה שקשור לשיווק, לניהול , להזמנות. והוא עסוק באומנות שלו. הוא לא בן אדם שמסוגל לבקש תשלום עבור ההופעות…. אם לא אני ככל הנראה היה מופיע רוב הזמן בחינם……
ממליצה מאד לכל אומן ולאו דווקא מתחום הבמה שלא יעשה את העבודה המשרדית בעצמו.
קורונה טיימס
אז האמת שכמה שלכולם הקורונה היתה (ועודנה…) אתגר לא פשוט, אנחנו מאלו שזה היה פי כמה.. ואני אתאר ממש על קצה המזלג קצת את הרקע מסביב:
הקורנה תפסה אותנו בדירה שכורה – ששכרנו ממש זמנית עד לסיום השיפוצים בביתנו. זו היתה דירה צפופה מאד, ולא נוחה, ילדים ישנים בסלון… אבל לחודשיים שלושה היא הייתה נסבלת, אפילו חוויה של 'מחנה' … במיוחד כשהקטנים (אז ממש תינוקות) במעון עד 4 כל יום. והנה בבת אחת העולם התהפך; השיפוץ נעצר. הילדים היו בבית כל היום. הצפיפות הייתה מורגשת בכל צעד ושעל… ואם זה לא מספיק… גשם דלף מהדירה הלא גמורה לדירת השכנים ולא היו לנו פועלים שיתקנו….
וכך בתוך הכאוס הזה… בפינתי הקטנה, שהחליפה את המשרד המרווח שלי (שתקוע אף הוא בשיפוצים…) הטלפונים החלו לצלצל…
אבל הפעם זה לא היה הזמנות אלא … ביטולים ביטולים.
התאריך היה בדיוק שבועיים לפני מועד הופעת הבכורה של ההצגה החדשה שלנו (שתוכננה לר"ח ניסן) השקענו בהצגה זמן רב, כסף רב…ולפי צפי ההזמנות ב"ה נראה היה שנכסה את ההוצאות ואפילו נצליח לרכוש כמה דברים לדירה המשופצת……
אז ההצגה הוקפאה… השיפוץ הוקפא.. וגם הרכב הצטרף לחגיגה עם תקלה שתיקונה עלה הון רב…
ודווקא המקום הזה הביא אותנו להבנה שלא התאטרון מפרנס אותנו אלא הקב"ה!! וברגע שפנינו להקב"ה לבקש ממנו ישועה…. באותו רגע הוסר עול מעל כתפנו והרגשנו רגועים באמת.
וכבר יום למחרת! קיבלנו טלפון ממשרד הפרסום של קופת חולים מכבי בבקשה לשיתוף פעולה והפקת קו טלפון מיוחד לקורונה של ר' שרגי ומכבי.
ב"ה כבר היה לנו נסיון בתחום והתחלנו להמציא את עצמנו מחדש. למכור סיפורים במקום הצגות. יצרנו מופע מרפסות עם אגף הספורט בעיריית ירושלים שמשלב פעילות ספורטיבית, היו לנו הופעות בזום, ואפילו שיעורי דרמה ומדע מצולמים לילדים מבודדים, כמובן שמשאיות שמחה ..ועוד.
"הופעה" בקו הטלפון – אז איך המעבר מהבמה אל המרחב הקולי?
המעבר הזה קרה לנו כבר לפני כ7 שנים. זה התחיל עם ארגון 'בני אמונים' שרכשו מאיתנו סיפורים בנושא "אמן" לקו הטלפון שלהם ולדיסקים ובעקבות התגובות הטובות ב"ה פתחנו קו משלנו (הקו היומי) שבתחילה היה חינמי (בזמנו קיבלנו תגמול עבור דקות שיחה נכנסת, אך זה בוטל בחוק) ובהמשך הקו פעיל למנויים בתשלום חודשי סמלי של 12 ₪.
כמו כן הוצאנו סידרת דיסקים בשם 'יהודיסק' שמשלבת סיפורים סיפור בהמשכים. מדור ושמחת .. והכל כמובן בפורמט מהנה יותר של סטריאו עם צלילים ואפקטים.
עולם האודיו הוא עולם שונה לחלוטין מעולם הבמה החזותית. ותחום סיפור הסיפורים- גם אם מתבצע בחי על הבמה ומשלב גם ויזואל- עדיין מהווה נישה נפרדת עם חוקים וכללים משלה. למדנו את התחום והתברר שלר' שרגי יש כשרון סיפור סיפורים.
יש לנו מגוון אפשרויות ותכנים מותאמים למרחבים הקוליים ונשמח לתת שירות לכל עירייה או מתנ"ס שיצרו קשר.
ולסיום, משהו שתרצי לומר לחברות הקבוצה?
קודם כל כיף לי לעבוד עם הרכזות המדהימות. ממש אחת אחת! מרגישים כמה שהן נותנות את הנשמה למען תושבי היישוב / העיר.
אגב- אני עובדת כבר מעל עשר שנים ממשרד ללא חברות צוות… אז הרכזות הן החברה שלי …ויצרתי ממש חברויות קרובות עם רכזות/ מפיקות.. וזה כיף ונעים!
המלצה או טיפ: תודה על הבמה החשובה! ואכן – חשוב לי לדבר על נושא התקציבים / סבסודים/ מימונים.
אני אדם שלא נבהל מהגשת ניירת, בירוקרטיה וכו…. וכבר ב"ה אושרנו בפמי פרימיום, ניטו טק, קרן קרב, פתחיה, לביא ועוד… למרות שהיה די מורכז ההגשות….
אבל תמיד מתברר לנו שיש תקציבים שאנחנו לא יודעים עליהם…. ובמיוחד עכשיו בקורונה.
התקציבים עוזרים גם למזמינים שיכולים להזמין מופע מסובסד, וגם לאמנים – כך שהצורך הוא הדדי.
אז יהיה מדהים אם יווצר יותר שיתוף פעולה ביננו- שהרכזות ישלחו מייל לאמנים שהן מכירות: יש תקציב חדש של XYZנסו להצטרף…
תודה חמי, תודה לשניכם.
היה מרתק להכיר אותך ואת ר' שרגי קצת יותר לעומק.
מאחלים לכם ולכולנו חזרה מהירה לשיגרה,
והרבה מפגשים חיים על במה..