חמישי על המפה #3

חמישי על המפה #3

שלום לכולכן, וברוכות הבאות לתכנית חמישי על המפה.
היום ניקח אתכן צפונה, אל העיר רכסים. אולי לא גדולה פיזית, אבל מסתבר שיש לה מה ללמד אותנו..
נמצאת איתנו יוכבד מן, רכזת ותיקה ומנוסה במתנ"ס ברכסים, והיא מזמינה אתכן לפנות כמה דקות כדי להכיר נקודה נוספת על המפה.

קדימה, יצאנו לדרך!
נקודת ההתחלה:

העבודה שלי במתנ"ס רכסים היא בעלת רקורד מאוד עשיר, אני בתפקיד כבר מעל שלושים שנה, ב"ה. בילדותי התגוררתי בבני ברק, ואחרי החתונה החלטנו לבוא לרכסים לשנה אחת. השנה האחת הפכה להיות עשרות שנים, וב"ה זכיתי לחתן ילדים שבחלקם גם הם תושבי היישוב. התחלתי את עבודתי כרכזת בבית הספר המקומי של בית יעקב כאן ביישוב, כשבעצם שימשתי כעובדת מתנ"ס. כלומר, המתנ"ס הפעיל שלוחה בתוך בית הספר, ואותה ריכזתי. עם הזמן, עברתי לעבוד ישירות במתנ"ס כרכזת פעילות לחרדים. אני אחראית על מגוון תכניות, פרויקטים ופעילויות קהילתיות.

נקודת שילוב:

רכסים אולי נשמעת לכם כמו יישוב חרדי למהדרין. והוא אכן כך, למהדרין מאוד 🙂
אבל הוא לא חרדי בלבד. ישנן ביישוב מספר משפחות דתיות לאומיות או אפילו חילוניות. המתנ"ס שלנו הוא אחד, ותפקידו לתת שירות לכלל תושבי היישוב. הנהלת המתנ"ס אינה חרדית, והוא החל את דרכו כמתנ"ס כללי.
כשהאוכלוסיה החרדית ביישוב גדלה והתפתחה, המתנ"ס החל לפתח שירותים גם לטובת הקהילה החרדית. אם איני טועה, אנחנו אחד המתנ"סים הראשונים, ואולי הראשון ממש, שנותן מענה לשתי הקהילות בו זמנית. כללית וחרדית. זוהי משימה מאתגרת, ולא תמיד קלה. ואני כאן עם יד על הדופק, כדי למשש תמיד את השטח, ולוודא שהכל נעשה באופן הכי מותאם.
למהדרין, כבר אמרנו..

נקודת כח:

יש הרבה יתרונות למתנ"ס ביישוב שהוא מועצה ואינו עיר גדולה. הקשר שלנו אל התושבים מאוד הדוק. היכולת שלנו לפעול מתוך הבנת הצרכים של הקהילה, ובאופן שתואם את הערכים שלה, הוא מאוד גבוה. אני יכולה לומר בגאווה שכל פעילות מתנ"ס אצלנו, אפילו חוג חדש או אירוע תרבות בחג, מקבל את אישורו של הרב. ובלעדיו לא יוצאים לדרך. הליווי שלנו מאוד צמוד, ויש בזה הרבה ברכה. לא כל דבר שקורה בעיר חרדית יקרה גם אצלנו. הגבולות שלנו לפעמים נוקשים יותר. אבל מה שקיבל את אישור הרב, יכול לקרות בשקט וברוגע, כשהתושבים סומכים את ידם עלינו ונותנים אמון מלא.

מנקודה לנקודה:

המתנ"ס פעיל מאוד ביישוב. אנחנו זרוע ביצוע מרכזית של המועצה. בפועל זה אומר שהרבה מהתכניות והפרויקטים הרשותיים מופעלים על ידינו. כדוגמת צהרונים, קייטנות קיץ, תכניות תרבות, שילוב של ילדי החנ"מ בקהילה ועוד. העובדה הזו הופכת אותנו למשמעותיים מאוד לקהילה. אנחנו ממנפים את התכניות הללו לטובת קידום המטרות והערכים שלנו, מפעילים אותם מתוך תפיסה קהילתית וערכית, והתקורות מסייעות לנו לקיים פעילויות תרבות ופנאי חשובות.

נקודת עצירה:

הקורונה הביאה, כמובן, לעצירה כמעט מוחלטת של רוב פעילות השיגרה שלנו. חוגים, מופעים, מועדונים, מרביתם לא יכולים לפעול בימים אלו.
לנו כמתנ"ס, ולי אישית כרכזת קהילה במתנ"ס, ברור שתפקידנו לא יצא לחל"ת. גם בימים כאלו, וגם כשפיזית לא ניתן לפעול, יש המון מרחבים אחרים שאפשר וראוי להיות נוכחים בהם.
הקהילה זקוקה לנו גם בקורונה. ואולי, אפילו, יותר מתמיד..
אנחנו מפעילים הרבה מזימים קהילתיים שנועדו לתת סיוע לתושבים הזקוקים לנו, כלומר תכניות שהן יותר רווחה במהותן. זה יכול להיות חלוקת סלי מזון, סיוע לקשישים ומבודדים, וכדומה. בנוסף, אנחנו מקיימים הרבה מיזמים קהילתיים שנותנים לאנשים תחושה של יחד ושל חיבור. תוכלנה להתרשם מהפרסומים המצורפים על העשייה שלנו. מעבר לנושא הקהילה, אנחנו כמובן נותנים גם מעני תרבות. אם זה חוברות תוכן והפעלה, אם זה קו טלפון עשיר בתכנים לכל המשפחה, ואם פעילויות פיזיות מותרות כמו משאית שמחה עם שחקנים וזמרים, ועוד.

נקודות לציון:

מתוך מכלול הפעילות שלנו בקורונה, אשמח לשתף בשני מיזמים שאני מאוד אוהבת וההשפעה שלהם על הקהילה היתה גדולה. אני מתכוונת לכך שמעבר לתועלת הישירה של המיזמים עצמם, היתה להם השפעה רחבה יותר. הם מייצרים תחושת חיבור עמוקה ומעמיקים את השייכות והזהות הקהילתית שאנשים כל כך זקוקים לה, דווקא בימים אלו. הם נתנו לאנשים הרגשה שאיכפת לנו, שאנחנו חושבים עליהם, מה שאיפשר להם להרגיש נח לפנות אלינו עם בקשות ורעיונות נוספים, ולחוות את הקורונה מעט טוב יותר.

גמ"ח מקרנצ'יק:

רכשנו מספר מקרנצ'יקים של מלכות וקסברגר עם דיסקים של סיפורים שונים. המקרנצ'יקים נמצאים בקהילה, אצל משפחות שלוקחות עליהם אחריות. ניתן להירשם כדי לקבל מקרנצ'יק למשפחה, והוא פשוט עובר ממשפחה אחת לשניה. כמובן אחרי חיטוי יסודי..
מעבר לכך שהמקרנצ'יק מספק תעסוקה וחוויה לילדים, יש תחושה מאוד כיפית בכך שזהו גמ"ח. והמקרנצ'יק עובר מאחד לשני.
אפשר לומר שגם אם היתה לנו היכולת לרכוש מקרנצ'יקים לכל משפחה, יכול להיות שהיה נכון יותר להפעיל זאת כך, כגמ"ח השאלה. יש מעלות רבות להפעלה באופן כזה.

ספר לסבתא:

מיזם שמחבר בין משפחות צעירות לקשישים. כל משפחה המתנדבת להצטרף למיזם "מאמצת" קשיש או קשישה, שומרת איתו/ה על קשר על בסיס יומי, ומייצר חיבור שלהם אל הקהילה. מרתק לגלות את הסיפוק של המשפחות המשתתפות במיזם, (יש לנו קרוב לחמישים כאלו) ואת החוויה הטובה שהוא מעניק להן, עוד בכלל לפני שדברנו על התועלת העצומה לקשישים...

נקודת סיום:

שמחתי להיות כאן, תודה שבחרתן לעלות אלינו צפונה.
בהזדמנות זו תודה על הקבוצה הנהדרת הזו, שיוצרת קהילה מגובשת והדדית.

מלכה לאנדא

רכזת פעילות

כתיבת תגובה

סגירת תפריט