חמישי אמנותי #8

חמישי אמנותי #8

הנחיות הקורונה החדשות מכניסות את כולנו למציאות מאתגרת של ביטול מיידי לפעילות קהילתית, ואי וודאות לגבי התקופה הקרובה. נאחל לכן הצלחה רבה במילוי תפקידכן החשוב גם בעת הזאת, ולכל עם ישראל בריאות איתנה ורק טוב! למזלנו, המרחב הדיגיטלי עודנו מותר לשימוש חופשי, ולכן, למרות שאנחנו פה למעלה מ- 100 איש, התכנסנו כמדי שבוע כדי להכיר משהו מעניין נוסף מעולם האמנות החרדי.

אז ברוכה הבאה לשיפי כהנא, אחת השחקניות היותר מוכשרות ופופולריות בקהילה שלנו, שסוף סוף, אחרי שנים שהיא מופיעה על במות רבות ומגוונות של המפיקות השונות, יוצאת עם מופע ייחודי משלה, פעקאלע. ספרי על החיבור שלך לאמנות. מתי התחיל? מה מדבר אליך בו? מה את אוהבת בבמה? 

החיבור שלי לאומנות התחיל בגיל 5, כששחקתי בתפקיד מרכזי במסיבת פורים בגן. ומאז לא הפסקתי 🙂 שחקתי והשתתפתי בכל הצגה שכונתית, בית ספרית או קהילתית שהזדמנה לי. מהרגע הראשון ומגיל צעיר מאוד אהבתי להכנס לעולם מדומיין. בשבילי, המשחק הוא כמו קסם שיכול להביא אותי לכל מקום שאני רוצה או חולמת להיות בו. כיף גדול! 

ההכרות איתך עד היום היא בעיקר ממופעים והפקות שהשתתפת בהן. ספרי לנו על זה. במה השתתפת ואיך החוויה להיות חלק בהפקה של מישהו אחר.

טוב, אתן לא באמת רוצות שאתחיל למנות פה את כל המופעים וההפקות שלקחתי בהם חלק. אציין כמה מהמוכרות והגדולות יותר, כדוגמת הפקות של פנינה פקשר, אסתי בראך, מירי ברנשטיין, ציר חמד… להשתתף בהפקה של מישהו אחר זו חוויה נהדרת והאמת שגם משוחררת. כי האחריות שלי מוגבלת לתפקיד הספציפי שאני מבצעת. אני באה בראש קטן, נטו שחקנית. מצד שני, היכולת להביא את עצמי לידי ביטוי ולעשות משהו שאני מאמינה בו, לא ממש קיים ככה.. במופע שלי אני שמה את הלב על הבמה ומביאה חומרים שמעסיקים אותי. זו אמנם אחריות גדולה יותר, אבל שכרה בצידה.. 

מה הרקע המקצועי שלך, מעבר להשתתפות באינספור הפקות ומופעים? 

עברתי מסלול של 5 שנות לימוד משחק בבתי הספר "פסיפס" של סוניה סודרי ו"האנסמבל" של אלינור מיכאל, 3 שנות לימוד פתוח קול בקונסרבטוריון רון שולמית, ו- 3 שנות לימוד תנועה אצל שושי ברוידא. בנוסף, לקחתי קורסים רבים במגוון תחומים משלימים, כמו: מחזאות, תסריטאות, בימוי ועוד. אפשר לומר שלמדתי לא מעט.. 

ספרי לנו על ה"פעקאלע" שלך. מה גרם לך להפיק מופע עצמאי? מה הרעיון שלו? מי מעורב בהפקה שלו?

רציתי להפיק משהוא מעצמי, כזה שיביא לידי ביטוי את היצירתיות שבי. הרגשתי צורך להביא לבמה משהו שהוא שלי ממש, וכך הגיע הפעקאלע שלי. כל אחד יש לו את המידה החיובית שלו. נקודת החוזק שלו. אני ראיתי במהלך החיים שלי שבאמת אין מה לקנאות באנשים. למה לרצות להיות מישהו אחר? בסופו של דבר, לכולם לא קל. כולנו מתמודדים. אבל במקביל, לכולנו יש מתנות. או בקיצור, לכל אחד יש פעקאל'ע משלו. אף אחד לא מושלם, אבל לכל אחד יש בדיוק מה שהוא צריך. ברגע שמכניסים את הדבר הזה לתודעה, הכל נהיה יותר קל ואנחנו יותר חיים ונוכחים. זה הרעיון שיושב בבסיס המופע שלי. כך פעקאל'ע נולד כקומדיה מוסיקאלית. מופע חדשני וססגוני, מרגש ומצחיק כאחד. אני עוברת בו כ- 10 דמויות (בחורה בשידוכים, אשת סגולות, נערה ממורמרת, שדכנית, ועוד), משלבת שירים ורקודים, ושוזרת את האמירה החזקה – "אין מושלם, הכל מדוייק". בתחילה עבדתי עם עידית ליכטנפלד בסיעור מוחות ובימוי ראשוני (המופע שלי הוא קומי) ואחר כך עברתי לעבוד עם איילת סנאי , בימאית מהשורה הראשונה, והיא הגיעה איתי למוצר מוגמר. חוץ מהן, אנשי מקצוע נוספים היו שותפים בייעוץ אמנותי, כמו רחלי קרמילובסקי ונוספות. על המוסיקה ישבה ריקי קמיוניקה, מוסיקאית מצטיינת. כך שנראה לי שהמופע מביא לבמה ולקהל קוקטייל מנצח של אמנות ושל מסר.

ספרי איזו חוויה מיוחדת שהיתה לך במהלך השנים הרבות שבהן את בתחום.

האמת שכל מופע הוא חוויה מיוחדת. כשנערות ונשים ניגשות אליי אחרי הופעות לומר לי ששמחתי אותן, רגשתי אותן, גרמתי להן לחשוב, אני יודעת שעשיתי את שלי. לדעת שאת משפיעה ונוגעת באנשים, שאת מביאה אותן לזמן קצר לעולם אחר, זו חוויה אדירה וסיפוק גדול. מה שקורה לי המון, זה שאני מקבלת  הצעות שידוך מנשים שרואות אותי על הבמה וחושבות לעצמן, "הו, יש לי שידוך בדיוק בשביל שיפי!".. 

איך את רואה את ההבדל בין שחקניות שלמדו מסודר כמוך לבין שחקניות שאין להן הכשרה מסוג כזה?

תראי, קשה לי להכליל ולקבוע עובדות גורפות. מה שכן, אני יכולה לומר מנסיוני האישי, שהלימודים ליטשו את הכשרונות שלי והפכו אותי למשהו אחר מבחינת משחק ודרמה. כמו בכל עולם או תחום אחר, כשרון מולד זה בסיס נהדר, אבל לימודים מקצועיים נותנים לכל הכשרון הזה מעטפת חיונית מאוד. לדעתי, זו ממש ברכה שכיום יש בתי ספר חרדיים למהדרין שמאפשרים לימודים מסודרים. זה ישפיע על האיכות של התוצרים שאתן פוגשות על הבמה, בעז"ה.. 

מה האני מאמין שלך לגבי עולם האמנות החרדי?

אני מאמינה שתיאטרון וסרטים הם בין המדיומים החזקים ביותר להעברת מסרים ולהשפעה. אני מאמינה שאפשר לקחת את את המדיומים האלו ולעשות בהם שימוש לטובת הציבור. לחזק, לשמח ובעיקר – להעצים.

 ולסיום, איך ההכרות שלך עם עולם המתנסים, המרכזים הקהילתיים והעיריות? מה את חושבת על העבודה שלהם ועל החיבור שלהם לאמנות?

ההכרות שלי עד כה היא חיובית מאוד. הופעתי בכמה מתנ"סים והתגובות היו מעולות, ב"ה. אני רואה את הרכזות כשותפות לשליחות שלי, ושמחה כשמישהי מתחברת לרעיון של המופע ומזמינה אותי. אנחנו בעצם עושות את השליחות הזו יחד. היא כמזמינה וכמביאה את הקהל, אני כפונקציה על הבמה.. כשאני שומעת מרכזות על כך שהקהל שלהן מחפש לשמוע, להכיל ולהרגיש, זה מרגש אותי מאוד. אם פעם יכולנו רק לחלום על מציאות כזו, הנה היא קורית מול העיניים הקטנות שלי..  

תודה לך, שיפי. ותודה שהבאת לנו את הפעקאלע שלך כאן לבמה האמנותית שלנו. מאחלות לך הרבה הצלחה ושתזכי לגעת ולהשפיע תמיד רק טוב.. ולמי שרוצה לשמוע קצת יתר על הפעקאלע, (או להציע שידוך? 🙂

הנה הפרטים של שיפי כהנא:

טלפון: 0548482602

מייל: funkyfish95@gmail.com

ולהנאתכן, מצורף גם טריילר קצר של המופע: (לנשים בלבד!)ו

מלכה לאנדא

רכזת פעילות

כתיבת תגובה

סגירת תפריט