חמישי אמנותי #7

חמישי אמנותי #7

חמישי אמנותי נעים לכן!

ערב פורים, והראש שלכן בוודאי מונח יותר בצלופנים ובתחפושות, ופחות באמנות ובקהילה.
אבל דווקא לכן, אנחנו מזמינים אתכן לקחת הפסקה קלה, ולהתחבר למקור השמחה היהודית שאין דומה לו: המוסיקה.
כשמדברים על מוסיקה יהודית אותנטית, מדברים בעצם על לב לייבמן.
הרב לייבמן, או בשמו המקצועי: אמן החלילים, הוזכר כאן רבות בתכתובות הפנימיות, וקבלנו גם המלצה של אחת החברות שביקשה לתת לו את הבמה של חמישי אמנותי.
אז קדימה, הבה נפנה את הבמה לחלילים, לאמנות ולמה שיש להם לספר לנו:

מה הרקע האישי והמקצועי שהוביל אותך לתחום המוסיקה ולחקר המוסיקה היהודית הקדומה?

בתוכנית אני משתף כיצד הגעתי ממשפחה יהודית משכילה במוסקבה, שלא ידעה דבר על יהדותה, והשקיעה המון בפיתוח הכשרון המוסיקלי שלי, עד לכדי השתתפויות בתחרויות בינלאומיות.בגיל 16 עברתי מהפך משמעותי בחיי ובאותה שנה עברתי מתיכון למחוננים ומקונסרבטוריון למוסיקה בתל אביב, לישיבה חרדית. חשבתי שאני מוותר על הקריירה המוסיקלית שלי, והייתי מוכן לכך, אבל ההשגחה העליונה רצתה אחרת: דווקא שם, בתוך עולם התורה, גיליתי את המקור של תורת הניגון. חקרתי את התחום מעל 13 שנה, חברתי 3 ספרים ומעל 100 מאמרים בתחומי המוסיקה שבתורה, ומאז, אני מופיע בארץ ובעולם בפני קהלים נרחבים, שנפעמים לגלות לראשונה שהמוסיקה העתיקה בעולם התחילה בבית המקדש, ושמקהלת הלויים המפוארת הייתה "בית הספר למוסיקה" הגדול ביותר בעולם.

האם הקהל מתענין בהסטוריה של המוסיקה מימי בראשית ועד היום? איך התגובות שאתה מקבל?

התוכנית היא מסע מרתק לבית המקדש, אבל לא מסע רגיל, אלא מסע מוסיקלי, של הכרות עם מימדי המקהלה, השמיימיות של הכלים והלחנים שהגיעו מהר סיני. הכל משולב במופע ניגונים מרגשים, אותם אני מבצע על 5 חלילים שונים, שמרוממים ומעוררים את עמקי הנשמה.השילוב של פיסות ההסטוריה, החיבור אל הנשמה והמוסיקה המשובחת, עושים את העבודה ומרתקים את הקהל אל הבמה..

מה אתה חושב על עולם המוסיקה היהודי האותנטי למול ההתפתחות שלו כיום?

עולם המוסיקה האוטנתי, של בית המקדש, לפי המחקר שלי, היה עשיר ביותר. וכל העשירות שלו הייתה מכוונת וביטאה את הנשמה היהודית, את התוכן הרוחני, את ההשראה של הקדושה. המגמה שלי כיום היא, להשתמש בכל העושר המוזיקלי, על מנת לבטא את העומק, את החיבור אל השורשים.

האם קהל היעד שלך הוא מבוגרים דווקא?

התוכנית שלנו קיימת בגרסאות מותאמות לנשים גברים ונוער, וילדים מכיתה ז' ומעלה. לכל קבוצת גיל אנחנו מתאימים את התוכן בהתאם לצורך שלה. לכן, במפגשי אבות ובנים במתנסים ובתתי"ם גם האבות יהיו מרוצים  וגם הילדים יחשפו לתוכן ולחוויה לימודית. בארועי גברים, הם יקבלו בנוסף לחוויה המוסיקלית, גם את כל התוכן העשיר של המקורות. ובארועי נשים, בעיקר אירועים שהדגש שלהם הוא על תוכן וערכיות, התוכנית תתן מענה גם לפן התוכני, וגם לפן המוסיקלי חוויתי ברמה גבוהה (וגם סיפור אישי..)

איזו חוויה אתה מנסה להטעים / להעביר את הקהל במהלך המופע שלך?

חוויה רב חושית תוכנית של:
* מוסיקה, בביצוע מקצועי איכותי, ברמה לא פחות מקונצרט, אבל חודרת הרבה יותר עמוק (זה ציטוט מתגובות של הקהל..)
* מולטימדיה ויזואלית ("רואים את הקולות")
* חיבור אל הפן המרגש והעלום של בית המקדש – חוויה אינטלקטואלית

האם יש איזו ייחודיות ושונות במופע שמקיים מתנ"ס / מחלקת תרבות על פני מופעים של גופים אחרים?

מצד אחד אני מתאים את עצמי לכל מקום שמזמין. מצד שני, החוייה המוסיקלית השלמה מתעצמת ברגע שהתוכנית מתקיימת במתנס, או אולם תרבות, ומכבדת גם את הקהל וגם את התוכן. כך שאני שמח להופיע במסגרות שמאורגנות על ידי רכזות שמבינות את החשיבות של החלל והאופן בו מתנהל האירוע. אני חייב לציין שההערנות לחוויה שיוצר המקום, הניראות וההתנהלות של האירוע  (מתי מתחיל, מתי מסתיים, האם יש תנוקות וכו.. אתן בוודאי מבינות ומכירות טוב ממני) הולכת וגוברת, כי ההשפעה שלהם על איכות המופע והנאת הקהל, היא גדולה.

יש לך איזה חלום להלאה? משהו שעוד לא עשית ותרצה לעשות?

החלום שלי הוא לחבר קהלים לבית המקדש בכח המוסיקה, ולאפשר בתוך התוכנית את חוויית הביקור במקדש וטעימה מהקשבה לצלילים השמיימיים.
שנזכה במהרה בימינו להיות שם ולהרגיש את הדבר האמיתי והמקורי!
ועד אז, אשמח לבוא אליכם ולהטעים לכם מעט מן הצלילים שממתינים לנו..

ובחזרה לעולם המילים, 
תודה לרב לב לייבמן על השיתוף, נראה שאתה מחובר עמוק למנגינות ולצלילי המופעים שלך.
למעוניינות, לב מוכר ב"תרבות לפריפריה" של פמי פרמיום, כך שניתן ליהנות ממופע שלו במחיר שווה לכל מתנ"ס / רשות.
איילת, אשתו של הרב לייבמן, תשמח לשוחח איתכן ולתת לכן כל מידע שתזדקקו לו.
טלפון: 0527707702
מייל: 770leibman@gmail.com

פורים שמח ומלא באור!

מלכה לאנדא

רכזת פעילות

כתיבת תגובה

סגירת תפריט