חמישי אמנותי #3

חמישי אמנותי #3

חמישי אמנותי נעים לכולנו!

השבוע בחרנו להפנות את אור הזרקורים לתהליך אמנותי מעניין שמתרחש במרחב שלנו מזה תקופה. ואתן, כמנהלות ורכזות תרבות האמונות על התכנים שיעלו על הבמה הקהילתית, כדאי שתדענה עליו ותכרנה אותו.
יכול מאוד להיות שחלקכן כבר חוות אותו וערניות אליו, היום נעסוק בו באופן מוסדר.

אז במה מדובר?

מרחב האמנות והתרבות החרדית הולך ומתרחב, על זה אין עוררין. יותר אמנים ואמניות, יותר מופעים ותכניות, יותר טכניקות ואטרקציות. המבחר והמגוון ממנו אתן בוחרות את מה שיעלה הבמה שלכן, הולך וגדל. מה שחשוב לשאול ולנסות לדייק, זה האם האיכות אף היא משתבחת והולכת. האם התכנים נעשים טובים יותר, מדויקים יותר? האם הטכניקות האמנותיות שבהן האמנים עושים שימוש מקצועיות מספיק? האם, בסופו של דבר, נערה או אישה, ואפילו ילד, שיצאו מהבית והגיעו למופע שלנו, חווים חוויה איכותית אמנותית.
ההתפתחות והגדילה של ההיצע הקיים במרחב התרבות החרדי, מחייב אותנו לשאול גם את שאלת האיכות.
כמות זה חשוב, אבל איכות קריטית לא פחות. ואולי אפילו יותר.
כשמדברים על איכות אמנותית, אי אפשר שלא לציין ולהתייחס לפער הקיים בין היכולות של אמנים חרדיים, שגדלו והתפתחו בקהילה פנימה, לבין היכולות האמנותיות האוניברסליות.
שחקנית חרדית, זמרת חרדית, או כל בעלת כשרון בימתי אחר, גם אם תהיה נמרצת, מוכשרת ובעלת רצון גבוה להשקיע ולבנות מופע איכותי, מתקשה לעשות זאת. חסרים לה כלים וטכניקות, אין לה מרחב של עולמות השראה לשאוב מהם רפרנסים.
זהו אתגר שכולנו נדרשים להתמודד איתו.

רוצות דוגמה?
בבקשה.
יוסלה אייזנבך, מי לא מכיר? כולנו מזמינות אותו והילדים בהחלט אוהבים לראות אותו על הבמה. הוא שחקן מצוין ויש לו נוכחות משעשעת ומרתקת. יוסלה פנה אלינו, וסיפר שהוא מרגיש צורך להתחדש ולהשתפר. "אני יודע שיש לי את זה, הבמה היא הבית הטבעי לי, אבל אני מרגיש שמשהו צריך להיעשות קצת אחרת. ההצגות שלי צריכות איזה טוויסט, איזה טאצ' מקצועי שירים אותן ללבל גבוה יותר."
הפנייה של יוסלה הובילה אותנו לעשות איתו חשיבה, לבנות איתו מופע חדש עם טכניקות מעניינות של תפאורה ושל תלבושות. קצת פחות עשייה ספונטנית מהבטן, יותר תכנון של הטקסטים, של המשחק על הבמה. וגם הכוונה של כמה אנשי מקצוע מתחום המחזאות והבימוי. את התוצאות אתן תפגושנה בחודשים הקרובים, כשיוסלה יצא עם המופע החדש שלו. נשמח לשמוע מה אתן חושבות עליו 

מצד אחד, אנחנו מתעקשים על אמנות חרדית, וחרדית בלבד. התוכן והמסר הם חזות הכל, ולא נוותר על איכות ומותאמות תרבותית מלאה. 
מצד שני, האם מגיע לקהל שלנו לקבל אמנות רדודה? האם המחיר שניאלץ לשלם על ההקפדה התרבותית – חרדית שלנו היא מופעים שאינם נאותים דיים, שאינם עומדים בסטנדרטים מוקפדים?

הדילמה הזו היא לא רק שלנו, מנהלות ורכזות במחלקות עירוניות ובמרכזים קהילתיים. האמנים שותפים לה. והיא שלהם לא פחות משלנו.
התקופה האחרונה מלמדת כי מתחיל להיווצר שינוי. אמנים חרדים מבקשים גם הם לרכוש כלים מקצועיים ולהיות מסוגלים ליצור משהו טוב יותר. רבים מהם מתחילים להרגיש שלהופיע על במה ולהצחיק או לרתק את הקהל, זה נחמד. אבל הם רוצים מעבר. הם רוצים להצליח לעשות דברים מהודקים יותר, אמנותיים יותר, איכותיים יותר. 
הדרך להצליח היא לא קצרה.
אמנים שחשוב להם לשמור על האותנטיות החרדית שלהם, מתקשים לעשות גם וגם. זהו בהחלט אתגר לא פשוט.
אנחנו כאיגוד נמצאים כאן בשבילם בדיוק בנקודת התפר הזו, ומנסים לסייע להם לפצח את "סוד ההצלחה" הזה: מותאמות חרדית מליאה מצד אחד, איכות אמנותית שאינה מתפשרת, ופרקטיקה כלכלית שתאפשר להם קיום לאורך זמן.
שמחות לספר לכן שהשבוע פתחנו קורס לזמרות חרדיות. הקורס נקרא תנועה וקול, והמטרה שלו היא זו שאנחנו מדברים עליה כאן: לתת לנשים חרדיות עם יכולות ווקאליות טובות, את הכלים להופיע על הבמה ולעשות עליה עבודה טובה. לדעת לשיר זה יופי, אבל מכאן ועד מופע מוסיקלי איכותי- הדרך ארוכה. הקורס נועד לעזור להן בדרך הזו, ולהביא לכך שהתוצאות שיגיעו אל הבמות של כולנו, תהיינה טובות יותר. 
חשוב לנו לשתף אתכן במטרות הללו, משום שאתן, מנהלות ורכזות, חלק בלתי נפרד מהמרחב הזה. לבחירות שלכן, לאמירות שלכן ולדרך בה אתן מתנהלות מול האמנים ומול הקהילה, יש השפעה מכרעת על התוצאות ועל מה שיעלה על הבמה.

אנחנו מזמינות אתכן לשים חשיבה על האתגר הזה. להיות ערניות אליו. לעזור לאמנים להבין מה נדרש מהם ולמה היינו מצפים.
המאמץ הזה ישתלם לכולנו. כי בסופו של דבר, יהיו לנו יותר מופעים איכותיים, האמנים שלנו ישפרו את עצמם, ידייקו את העשייה שלהם, ויחזרו אלינו עם תוצר טוב יותר. כזה שיתן לקהל שלנו חוויה עמוקה ונוגעת הרבה יותר. 

מלכה לאנדא

רכזת פעילות

כתיבת תגובה

סגירת תפריט