חמישי אמנותי נעים לכולנו!
תודה לכולכן על התגובות החמות על התכנית החדשה שלנו. שמחנו לקרוא שאתן אוהבות אותה ומתחברות לרעיון. תודה מיוחדת לכל מי ששלחה המלצה על אמנ/ית או מופע שהיא חושבת שראוי לתת להם את הבמה הזו של חמישי אמנותי. ההפניות שלכן חשובות לנו, ואתן תפגושנה כאן את ההמלצות שלכן בעז"ה במהלך התכניות בשבועות הקרובים.
אז מי איתנו כאן היום?
שלום למיכל רוזנר, אמנית בתחום הפלסטי, ומנכלי"ת של "יוצרים סביבה".
מיכל היא אחת האמניות היותר פעילות במרחב האמנות הפלסטית החרדית. וודאי שמעתן עליה, וחלקכן גם נפגשתן בה ובעבודה שלה. רצינו לתת היום את הבמה לתחום אמנות שהוא אינו "בימתי" דווקא, אלא כזה המתקיים במרחבים האחרים, בגלריות, בסטודיו, ובזמן האחרון, יותר ויותר גם במרחבים הקהילתיים שלנו.
מיכל, ספרי לנו על עצמך. מתי ואיך נוצר החיבור שלך לעולם האמנות הפלסטית?
מגיל מאוד קטן התחלתי ליצור קירות והייתי מציירת על כל מה שזז. בגיל מאוחר יותר, נמשכתי תמיד לפרקטיקה שבאמנות וליכולת להביע מסרים באמצעים פשוטים וזמינים. יצרתי קירות פנים וחוץ בעיקר משימוש חוזר. חינכתי, לימדתי והייתי אחראית במשרד החינוך על תכניות הלימודים לאמנויות במגזר החרדי. כיום, אני מעצבת מוצרים לתעשיה, רכזת מגמה לאמנות בסמינר באופקים, מרצה ומנכלי"ת עמותת "יוצרים סביבה". יוצרים סביבה היא עמותה המקדמת ומאגדת נשים חרדיות העוסקות באמנות פלסטית.
קירות עשויים מחומר בשימוש חוזר זה בהחלט נהדר. אבל אם בסופו של דבר יש לנו משאבים כספיים מוגבלים (מישהי יכולה להגיד שאצלה זה אחרת?), הם ככל הנראה ינותבו לטובת אמנות במה, ופחות לכיוון של אמנות פלסטית. מה את חושבת על זה?
אני פחות מכירה את העולם של אמנות במה וממילא לא יודעת איזו "במה" אתן נותנות לה. חשוב לי לשתף אתכן בדרך שלי לראות את הענין הזה. לדעתי, יש ענין ליצור שלובי דיסיפלינות (=תחומים). זאת אומרת, שילוב של מספר תחומי אמנויות בכל פעילות או אירוע. כך יוצרים גיוון ומעצימים את כל אחד מן התחומים השותפים בפעילות / באירוע. אגב, זו מגמה שמורגשת היום בכל עולם התרבות והאמנות. אם פעם כל תחום אמנות עמד בפני עצמו, ופעל באופן "סגור" ומצומצם לעולם שלו בלבד. הרי שהיום, יש הבנה שהאמנות אינה חד ממדית, ומיזוג של כמה תחומי אמנויות יחד יוצר תלת מימדיות ואטרטקיביות גבוהה יותר לקהל. אמנות לא צריכה לעמוד בפני עצמה, לערבובים יש צבע מיוחד שנותן ערך מוסף לאירועים ולפעילויות. יש מוזיקה המשולבת בתיאטרון, ותפאורה המשולבת בבמה ובתערוכה, ועוד כאלו למכביר. אני תמיד מנסה לשלב אמנות נוספת כמו פואיטיקה או שירה באירועים של אמנות פלסטית שאני מובילה, כך שההמלצה שלי אליכן היא לא לוותר על אמנות במה לטובת אמנות פלסטית. אלא לעשות שימוש באמנות השילוב. אירועי במה יכולים להפוך לעשירים ומשמעותיים יותר לקהילה שלכם, כשתהיה בהם נגיעה של אמנות פלסטית.
נשמח לקבל קצת טיפים שיעזור לנו להבין את העולם של אמנות פלסטית בהקשר של פעילות קהילתית. איך עושים בחירה נכונה של אמנית ושל פעילות מוצלחת?
ראשית, תקפידו תמיד לקחת אומן מקצועי… אל תוותרו! הרבה פעמים רכזות סומכות על תמונה של סדנא מרשימה במיוחד, אבל בפועל האמנית אינה בעלת רזומה, והעשיה היא לא אמנותית אלא טכנית, וחבל.
שנית, חשוב לחשוב על הכל מראש, לקחת בחשבון את כל התהליך מתחילתו ועד סופו ולקיים ישיבת היערכות מפורטת מול האמנית. האמנית זקוקה למרחב שיאפשר לה לבנות את התכנית בצורה מהודקת ובהתאמה לחלל, לטכניקה ולקהל היעד.
כשנותנים כבוד ליוצר, הוא עושה את זה הכי נכון. כשאת כרכזת "מתערבת" יותר מדיי בתכנים או בביצוע, את עלולה לאבד את האומן. הוא עשוי להיכנס לתוך תבנית שחוסמת את היצירתיות שלו והתוצאה נפגמת. דברי מראש עם האומן על מה נדרש ותעשו תיאום ציפיות מלא. לאחר מכן בקשי מהאומן לקחת את הדברים, לבצע חשיבה עצמאית ולחזור אליך עם תוצר החשיבה שלו. אין לך מושג כמה ההצעה המקורית שלך תשתדרג..
ולסיום עוד משהו שיכול לעזור לכן. ממליצה מאוד להקים פורום אמניות מקומי אצלכן בקהילה. קבוצה שאפשר להישען עליה ולהסתמך עליה כשאתן מעוניינות לקדם מיזם אמנותי כדוגמת עיצוב סביבה, פיסול כיכר או רחוב, סדנאות במרחב הציבורי, פרויקט אמנות לבעלי צמי"ד ונוספים. הסיכוי שתצליחו להרים משהו שווה, גדול הרבה יותר.
ספרי לנו על פרויקט מעניין שהובלת בהקשר של קהילה.
קשה לבחור אחד.. כי היו המון . מפגשי סיפור ואיור, קירות "מדברים" ועוד ועוד.
אתמול סגרנו תערוכה מדהימה שעמדה חודש במרכז ירושלים, ביקרו בה כאלף אנשים. השתתפו בסדנאות ובסיורים כ- 500 משתתפים! היופי בפרויקט הזה (והנה על הדרך טיפ נוסף…) היה ביצירה קבוצתית, מה שאיפשר למשתתפות לבחור את הסדנה / הפעילות האהובה עליהן. התגובות היו מרגשות ומדהימות. נערות הדגישו שהן "יוצאות ליהנות" בתערוכה ובסדנה משחררת, אחרות סיפרו על חשיבה ונקודות מעניינות שעלו להן בעקבות הפעילות. מצרפת כמה תמונות להנאתכן..
מה שחשוב בעיני, זה להטעים לקהל אמנות פלסטית באופן שהיא תהיה אטרקטיבית ותיגע בו. להוסיף תבלינים ולחפש את הגימיק הזה שבשבילו שווה לבוא.. כשחושבים כך, מצליחים להתגבר על ריחוק שמשום מה יש להרבה אנשים או נשים סביב אמנות פלסטית. אם כי אני רוצה שוב להדגיש, אף פעם אל תוותרו על מקצועיות. אטרקטיביות ונגישות לקהילה, לצד מקצועיות. זה סוד הקסם בעיני 🙂

מיכל, תודה לך על ראיון מרתק שנתן לנו להציץ לעולם של אמנות פלסטית. מאחלות לך המשך עשייה ברוכה, כיף לדעת שיש אנשים כמוך בציבור שלנו. מקצועיים ומחוברים עמוק לקהילה. זה לא ברור מאליו..
ולמי שמעוניינת להכיר יותר לעומק את הפעילות של מיכל ושל יוצרים סביבה, מוזמנת להיכנס לאתר שלה: https://www.ysviva.org/
או לדבר איתה ישירות:
מיכל רוזנר
0533168000
michalrozner@gmail.com